Hoe gaan mensen met verschillende leefwijzen met elkaar om in de pluriforme samenleving? Dat is een vraag die we gaan beantwoorden. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten hoe we deze verschillende leefwijzen zien. 

 

De leefwijze is de manier waarop je leeft. Dat houd ook in de religie die je volgt. Dat is onderdeel van je cultuur. Cultuur is alle normen en waarden en andere aangeleerde kenmerken die de leden van een groep of samenleving met elkaar gemeen hebben en dus als van zelf sprekend worden beschouwd. Daarnaast bestaat het ook uit alle aangeboren kenmerken; de natuur.

 

Cultuur is altijd in beweging. Dat wil zeggen dat cultuur steeds veranderd. Dit heeft 3 verschillende oorzaken.

Ten eerste de technologische ontwikkelingen. Deze lijden tot een nieuwe manier van leven. Neem als voorbeeld maar eens de mobile telefoon. Toen onze ouders klein waren hadden ze nog geen telefoon. Toen deze uit kwam, kwam er ook langzaam een nieuwe manier van leven op. In de tijd van onze ouders werden er briefjes doorgegeven in de klas. Nu zitten we met elkaar te appen. 

Ten tweede zetten wij ons af tegen onze ouders. Wij maken steeds meer onze eigen gedragsregels. Ook door ons verandert de cultuur, ook al hebben we dat niet door. 

Ten slotte beïnvloeden mensen uit verschillende culturen elkaar. Wij leven nu in een land waar mensen over de hele wereld nationaliteiten kunnen hebben. Je hebt misschien geen contact, maar toch beïnvloed je elkaar. 

 

In Nederland zijn er 2 verschillende ''soorten'' mensen. Een allochtoon is iemand waarvan minimaal 1 van de ouders of hijzelf in het buitenland is geboren. Een autochtoon is iemand waarvan de ouders en hijzelf is geboren in het land waar hij of zij woont. Doordat mensen van verschillende landen en dus ook verschillende culturen in Nederland wonen, is Nederland een multiculturele samenleving.

In een multiculturele samenleving wonen, zoals het begrip het al zegt, verschillende culturen. Deze culturen kan je onderverdelen in 3 categorieën. De dominante cultuur, subcultuur en de tegencultuur.  De dominante cultuur houd in dat de kenmerken van deze cultuur door (bijna) alle mensen in de samenleving geaccepteerd worden. De subcultuur heeft andere waarden, normen en cultuur kenmerken, en kan niet door iedereen worden geaccepteerd. Deze culturen worden echter wel toegestaan door de overheid, alleen denken andere mensen in de samenleving dat deze mensen er minder toe doen. Dan heb je ook nog de tegencultuur. Onder deze cultuur vallen mensen die zich duidelijk verzetten tegen de dominante cultuur, of zelf er een bedreiging voor vormen. Via protesten proberen zij de dominante cultuur te veranderen. Vroeger waren bijvoorbeeld de feministen de grootste tegencultuur in Nederland

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb